Verborgen parelsDe leukste dagtrips in België om zalig verloren te lopen

De leukste dagtrips in België om zalig verloren te lopen

Even helemaal de controle verliezen en ronddwalen op de meest verwarrende plekken van ons land: dat willen we deze zomer graag doen. Doolhoven, grotten, dwaaltuinen, escape rooms, … Er zijn tal van plekken waar je zalig kunt verdwalen met het hele gezin. Op deze zes enigmatische dagtrips raak je gegarandeerd het noorden kwijt.

1. Ontdek het doolhof in Loppem

Tientallen gangen en minstens evenveel doodlopende steegjes: dat is het doolhof van Loppem. Al sinds 1873 staat het complex van hagen naast het kasteel en biedt het jong en oud uren plezier. Samen met je koters volg je de rode en groene haagbeuk naar de grote boom in het centrum. En dan nog de weg naar buiten vinden, natuurlijk.
Kasteelpark van Loppem, € 2 per persoon
April, mei, juni, september en oktober:
– zaterdag, zon- en feestdagen: 14u – 18u
– vrijdag na Hemelvaart: 14u – 18u
– Pinkstermaandag: 14u – 18u
Juli en augustus: ELKE dag (ook op feestdagen!) tussen 13u – 18u

2. Verken ’s werelds grootste houten doolhof in Trois-Ponts

Maar weinigen weten dat het grootste houten doolhof ter wereld in onze achtertuin staat. Het is liefst 2.500 vierkante meter groot, speelt met hoogteverschillen en telt enkele indrukwekkende uitkijktorens. Eens ontsnapt, kun je op het domein ook nog boerengolfen, puzzelen of van een reuzeglijbaan afglijden.
Puzzle Planet, Trois-Ponts. Dagelijks van 10 tot 18 uur. € 7 per persoon.

3. Vind de speeltuin in Rivierenhof

We kennen Rivierenhof als openluchttheater, gezinspark en pleisterplek, maar er zit ook een uniek doolhof verstopt tussen de bomen. In de Dwaaltuin verbergen 8.700 plantjes de locatie van een leuke speeltuin. Als je kids willen spelen, moeten ze hun speeltijd dus eerst verdienen. In totaal loopt er twee kilometer aan paadjes tussen de hagen en planten. Meer dan genoeg om ze meer dan eens op het foute been te zetten.
Rivierenhof, Deurne. Doorlopend open. Gratis.

4. Ontsnap uit een kamer in Mechelen

Escape rooms schieten als paddenstoelen uit de grond, maar weinigen zitten zo ingenieus in elkaar als Het Geheim van Sint-Romuldus. Het prijkt steevast bovenaan lijstjes met de beste escape rooms van het land en het is duidelijk waarom. Ze is meer dan honderd vierkante meter groot, barst van de speciale effecten en zit vol vindingrijke puzzels. Dat betekent echter niet dat deze escape room alleen voor pro’s is weggelegd. Ook families kunnen de code kraken en hun vrijheid herwinnen.
De Gouden Kooi, Mechelen. Dagelijks van 10 tot 23 uur. Vanaf € 25 per persoon.

Grotten van Remouchamps

5. Vind de uitgang van de Grotten van Remouchamps

Je moet niet al te veel verbeelding hebben om in een grottencomplex een natuurlijk doolhof te zien. De stelsels van pijpen en gangen dreven al menige bezoeker tot wanhoop. Het grottenstelsel van Remouchamps is een prachtexemplaar op een boogscheut van je voordeur. Je bezoekt het eerste deel te voet en de tweede helft per boot. Zelf naar de uitgang zoeken zal je niet moeten doen. Maar wees maar zeker dat het razendspannend zal zijn voor je kinderen.
Sougne-Remouchamps. Dagelijks open van 10 tot 17 uur. € 19 per persoon.

6. Ontsnap uit de prachtige tuin van het Kasteel van Freÿr

Het domein rond het Kasteel van Freÿr is zo mooi dat je er haast niet uit wilt ontsnappen. Toch is dat de bedoeling zodra je het labyrint betreedt. Het doolhof zelf is niet supergroot of -complex, maar doolhoven zo mooi als deze zijn dun bezaaid. Geniet dus van de uitdaging én van de prachtige tuin.
Kasteel van Freÿr, Hastière. € 9 per persoon.
Van 1 april tot 30 juni
– Op zaterdag, zondag & feestdagen vanaf 11.00 tot 17.00 uur

Van 1 juli tot 31 augustus
– Op dinsdag t/m zondag & feestdagen vanaf 11.00 tot 17.00 uur