Op (elektrische) roadtripOp vakantie met een elektrische auto naar La Douce France

Op vakantie met een elektrische auto naar La Douce France

Heel wat Belgen trekken deze zomer – na twee moeilijke jaren – op vakantie naar het buitenland. En dat kan ook perfect met een elektrische auto. Fotograaf Rudolf van der Ven ging, samen met zijn vriendin Barbara en hondje Smokey, op roadtrip naar Frankrijk met de Hyundai KONA Electric. “Reizen met een elektrische auto is meer ontspannen.”

Een trip van zo’n 700 kilometer tussen Gent en Pompaire, een dorpje in het westen van Frankrijk. Dat stond begin juli op het programma van Rudolf, Barbara en Smokey. Sowieso al leuk, maar met een elektrische wagen werd deze ervaring toch nog wat specialer. “Voor Barbara was het de eerste keer dat ze met een elektrische wagen op vakantie ging. Je moet wel even wennen aan die mindset.”

© Rudolf van der Ven

Drie tussenstops

“Onze heenreis duurde ongeveer van 12 tot 22 uur. Dat is iets langer dan met een auto met verbrandingsmotor, want je moet natuurlijk onderweg stoppen om de batterij op te laden”, vertelt Rudolf. “We deden drie tussenstops om te laden in Baralle, Parijs en Blois. Ideaal om even te wandelen met Smokey of iets te eten – we hadden een koelbox mee in de wagen. Door die pauzes creëer je meteen een rustige vibe. Op een of andere manier is het meer ontspannen met een elektrische auto. Met een benzine- of dieselauto is de verleiding groter om in één stuk door te rijden. Maar dan kom je helemaal gebroken aan.”

Pittoresk

Na een vlotte heenreis – afgezien van file op de ring rond Parijs – kwamen Rudolf, Barbara en Smokey ontspannen aan in hun vakantiehuisje in Pompaire, in de buurt van Parthenay. “Parthenay is een middeleeuws stadje met enkele mooie overblijfselen, zoals een citadel met een poort waar je door kunt rijden. De grootste bezienswaardigheid is de oude stadsomwalling. Het is een authentiek stadje waar je absoluut geen toeristen tegenkomt, met smalle straten en oude kasseien. Allemaal zeer pittoresk”, aldus Rudolf.

© Rudolf van der Ven

Laadpalen

“Je zou het niet verwachten, maar in Parthenay staan echt veel laadpalen. Zo konden we ’s avonds op restaurant gaan waar een snelle laadpaal voor de deur stond. Toen we klaar waren met eten, was de KONA Electric weer 100 procent opgeladen om terug naar ons vakantieverblijf te rijden.”

Schrijf- en wandelvakantie

Voor Barbara was het vooral een wandelvakantie, voor fotograaf en autoliefhebber Rudolf een werkvakantie. Werken op vakantie? Daar was natuurlijk een goede reden voor. “Net voor de trip heb ik een deal gesloten met een uitgeverij voor mijn eerste boek. Best spannend! Het wordt een fotoboek met teksten over de geschiedenis van supercars. Het kwam dus goed uit om de trip met de KONA Electric te combineren met een schrijfvakantie. Barbara wandelde terwijl ik schreef, dat doet ze graag.”

© Rudolf van der Ven

Prachtige natuur

De omgeving leent zich trouwens prima voor mooie wandelingen. “Vasles is een prachtig dorpje om te wandelen langs de oude kastelen en mooie bossen”, vertelt Rudolf. “In Montreuil-Bonnin vind je veel groen en watervalletjes. Dat vond ik persoonlijk het hoogtepunt. Tijdens de terugreis hadden we ook een wandelpauze gepland in de buurt Orléans. Omdat we het er zo aangenaam vonden, hebben we daar nog een extra nacht geboekt in Marcilly-en-Villette naast een golfterrein.”


Brave Smokey

En hoe heeft hondje Smokey de reis ervaren? Die vond het in ieder geval niet erg om even alleen te blijven in de auto tijdens de boodschappen. Onverantwoord bij zomerse temperaturen, denk je misschien … maar niet in de KONA Electric. “De KONA Electric heeft een speciale Utility Mode waarmee je de hond in de auto kunt laten, de airco kunt aanzetten en de auto kunt vergrendelen – niet met de afstandsbediening maar met de noodsleutel. We hebben wel een briefje geschreven met een boodschap in het Frans. Toen we terugkwamen zat Smokey braaf te wachten. En gelukkig was er geen raam ingeslagen (lacht).”

Benieuwd wat de Hyundai KONA Electric nog meer kan? Ontdek de elektrische SUV hier.