Verborgen parelsThuiswerken vanuit het buitenland: “Ik hoef hier alleen maar te werken en te genieten”

Thuiswerken vanuit het buitenland: “Ik hoef hier alleen maar te werken en te genieten”

Werken onder de zuiderse zon: wie droomt er niet van?! Voor de meesten blijft het bij dromen (en een sporadische strand-filter tijdens een ZOOM-meeting), maar voor sommigen wordt het realiteit. Alison gaat zo’n drie maanden per jaar ‘thuiswerken’ onder de Spaanse zon. “Ik voel me hier meer thuis dan ik me ooit in Rijkevorsel heb gevoeld.”

We treffen Alison Stessens (49) tussen twee trips naar Spanje door. De freelancer uit Rijkevorsel is nog maar net terug van een weekje Spanje en vertrekt binnen een week alweer terug. Niet op vakantie, welteverstaan, maar om er vanop haar laptop te werken.

Hoelang werk jij al van thuis uit?

Alison: “Al 26 jaar. In 1996 besloot ik als zelfstandige in bijberoep als virtual business assistent aan de slag te gaan. Het internet liep toen nog over de telefoonlijn, maar ik zat toch al van thuis uit te werken. Die job doe ik vandaag nog steeds – zij het fulltime – en combineer ik met lesgeven aan mijn eigen ‘academy’ voor virtual assistents. Dat alles doe ik vanuit mijn kantoor in de tuin.”

Of vanuit Spanje.

“Inderdaad. Ik droomde er al lang van een appartement te hebben aan de Spaanse kust. Ik wou er natuurlijk kunnen ontspannen, maar ook kunnen werken. Toen mijn man en ik een nieuwbouwproject in Villajoyosa ontdekten, werden we op slag verliefd. We waren nog nooit aan de Costa Blanca geweest – laat staan in dit dorpje – maar toch wisten we dat we er een appartement wilden. We hebben het meteen gekocht en het is onze beste aankoop ooit geweest.”

Trek je sindsdien vaak naar Spanje om er te werken?

“Ja, toch regelmatig. Ik spendeer er jaarlijks zo’n drie maanden. In de zomer trekken we er voor drie weken heen en daarnaast ga ik regelmatig voor een weekje. Ik merk dat ik er veel creatiever en ontspannener kan werken. Dingen die thuis heel moeizaam gaan, lukken daar plots wel vlot. Ik voel me er meer thuis dan ik me ooit in Rijkevorsel heb gevoeld.”

Hoe ziet een werkdag onder de Spaanse zon er voor je uit?

“Ik sta vroeg op zodat ik de zonsopgang kan zien vanop ons terras. Dat is mijn favoriete moment van de dag. Na het ontbijt en de krant ga ik aan de slag. Als het weer het toelaat werk ik vanop ons terras met zicht op zee. Rond de middag ga ik een uurtje wandelen waarna ik ook heel de namiddag achter mijn computer zit. Eens ik klaar ben met werken, sluit ik mijn laptop en wil ik simpelweg genieten.”

Naast zakenvrouw ben je ook echtgenote en mama. Vallen die zaken makkelijk te combineren?

“De sterkte van de relatie met mijn man is dat we elkaar veel gunnen. We doen veel dingen samen, maar kunnen ook elk ons eigen ding doen. Dat betekent dat ik soms naar het buitenland ging om te werken en dat mijn man voor onze dochter zorgde. Begrijp me niet verkeerd: 95 procent van de tijd stond ik zelf aan de schoolpoort. Onze dochter Amber is het allerbelangrijkste in ons leven. Maar ik voelde dat ik, door af en toe aan mezelf te denken, een betere moeder kon zijn.”

Waarom is Villajoyosa voor jou de ideale plek om te gaan ‘thuiswerken’?

“Het is er rustig en gezellig en het weer is natuurlijk fantastisch. Daarnaast zijn wij eigenaar van een appartement met hotelservice. Als wij er niet zijn, wordt de flat dus automatisch aan andere toeristen verhuurd. Als we er wel zijn, genieten ook wij van de hotelfaciliteiten. Er wordt gepoetst, de bedden worden gedekt, er is een restaurant,… Zo hoef ik zelf alleen nog maar te werken en te genieten.”