Naar het Hoge NoordenOp deze vijf plekken slaat de fantasie van je kinderen gegarandeerd op hol

Op deze vijf plekken slaat de fantasie van je kinderen gegarandeerd op hol

Het Hoge Noorden is een mysterieuze en mystieke plek. Je kunt er op visite gaan bij elfjes, de échte Kerstman ontmoeten en je onderdompelen in de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen. Laat Legoland dus maar links liggen en trakteer je kinderen op een rondreis vol authentieke Scandinavische magie.

1. Op zoek naar elfjes in IJsland

Naast 366.000 mensen wonen er in IJsland ook elfjes, Huldufólk genaamd. Zij leven in kleine huisjes die je her en der langs de weg ziet staan. Volgens de verhalen lijken de elfjes op ons, maar tonen ze zich enkel als ze dat willen. Meestal zijn ze echter onzichtbaar. De kleine huisjes zijn gelukkig wel altijd zichtbaar en staan her en der verspreid over IJsland. Als je een huisje spot, kunnen je kinderen even gaan kijken of er iemand thuis is. Dat prikkelt sowieso hun fantasie.

Ook vandaag gelooft de helft van de IJslanders nog in het bestaan van de Huldufólk. Wegenwerken worden er soms stilgelegd als ze vermoeden dat er op die plek elfjes wonen. Dan wachten ze enkele maanden zodat de mystieke wezens kunnen verhuizen.


2. Wandel door de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen

In het stadje Odense (op het prachtige eiland Fyn) lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt er letterlijk door de leefwereld van zijn bekendste bewoner: Hans Christian Andersen. De auteur vond in dit dorp de inspiratie voor tal van zijn sprookjes en pende ze neer in zijn charmante huisje. Ontdek er alles over in het HCAndersenHus: een interactief museum waar de fantasie van de schrijver tot leven komt. In het straatbeeld spot je ook tal van standbeelden die zijn bekendste verhalen uitbeelden. Kunnen jouw kinderen ze herkennen?

Breng zeker ook een sprookjesboek mee naar Denemarken. Zo kun je je dagen in Odense, waar heel wat standbeelden te vinden zijn van je favoriete sprookjes, afsluiten met een sprookjesverhaal voor het slapengaan. Laat vervolgens ook de raam op een kier staan. Wie weet brengt Klaas Vaak dan wel een bezoekje aan de kamer van je kinderen.

3. Ga op bezoek bij de échte Kerstman

Vergeet wat de grote mensen zeggen: de Kerstman bestaat wél. Zijn hoofdkantoor staat in het charmante Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland. Heel het jaar door kunnen (brave) kindjes er langsgaan om de man met de baard te ontmoeten. Alle brieven die wereldwijd aan de kerstman worden geadresseerd, komen hier terecht. De vrolijke elven verwerken en beantwoorden die allemaal persoonlijk.
Maak er ook zeker een wandeling door het kerstbomenbos. Hier groeien duizenden prachtige kerstbomen. Tegen de winter zijn ze klaar om vreugde naar de woonkamers te brengen.

4. Word een Viking voor een dag

Weinig volkeren spreken meer tot de verbeelding dan de stoere Vikingen. In het Deense Ribe wandel je letterlijk in hun voetsporen. Deze stad, de oudste in Denemarken, was zeer belangrijk tijdens het Viking-tijdperk. Het is dan ook niet moeilijk je in te beelden hoe de Noormannen hier met zware pas door de straten liepen.

Je echt onder dompelen in de geschiedenis doe je in het Ribe Viking Center. In dit openluchtmuseum leef, eet en vecht je als een Noorman. Dat is uitdagend én leerrijk voor jong en oud. En de dagelijkse kost van de Vikingen: die is overheerlijk!

5. Ontmoet de geesten van het Noorden

Voor echte magie moet je aan de Poolcirkel zijn. Hier zie je met een beetje geluk het noorderlicht: het meest indrukwekkende natuurspektakel ter wereld. Vandaag kunnen we dit kleurrijke tafereel wetenschappelijk verklaren, maar in het verleden ging er veel bijgeloof mee gepaard. Zo geloofden tal van volkeren dat het noorderlicht gevormd werd door boze geesten. Het was dan ook absoluut verboden om te zwaaien, fluiten of roepen naar het licht. Je wou de aandacht van de geesten immers niet op jou vestigen.

Haal het maximum uit je reis naar het Hoge Noorden dankzij Nordic. Ontdek alle prachtige reisformules hier.