Treinuitstapjes in BelgiëKunst en geschiedenis spotten in open lucht kan gewoon met de trein

Kunst en geschiedenis spotten in open lucht kan gewoon met de trein

Wanneer je naar onze steden trekt, brengt de trein je zo in de vele musea voor schone, moderne en andere kunsten die ons land rijk is. Maar het is natuurlijk zomer, en er bestaan tal van mogelijkheden om ook in open lucht te genieten van cultuur. Zoals het tot de verbeelding sprekende C-mine, dat presentatrice Tatyana Beloy onlangs bezocht samen met local Thierry ‘Tiewai’ Verjans. Voor wie daarna nog meer cultuur buitenshuis wil, lijsten we vervolgens nog vier andere vlot met de trein bereikbare topbestemmingen op.

Actrice en presentatrice Tatyana Beloy stak haar enthousiasme over C-mine niet onder stoelen of banken toen ze het onlangs samen met de Genkse rapper Thierry ‘Tiewai’ Verjans bezocht met de trein. Een Duo Ticket gekocht, wat betekent dat je met twee reist voor de prijs van één. En dan nieuwe ontdekkingen doen. “Het was mega-indrukwekkend”, zei Tatyana nadat ze samen met Thierry alle hoeken van het culturele complex had bezocht. Op hun programma stond onder meer de beklimming van een van de twee mijnschachten, die nu een uitkijktoren is. “Ik beklom deze toren vaak in mijn jeugd”, liet Thierry zich ontvallen. “Sixpackje mee en dan naar de zonsondergang kijken.”

Andere bestemming

Decennialang werd op de Genkse C-mine-site naar steenkool gedolven, maar nu graven bezoekers er vooral naar culturele energie. Nadat de steenkolenmijn van Winterslag in 1988 werd gesloten, bleef de mijnsite in de Limburgse stad bijna twee decennia lang onbestemd. Maar ondertussen huisvest ze dit landelijk bekende cultuurcomplex dat onder meer een bioscoop, cultureel centrum, hogeschool voor kunst en design, en verscheidene exporuimtes huisvest. Daar worden ook geregeld nieuwe tentoonstellingen georganiseerd. Zoals momenteel ‘Architecture for the People’, een architectuurexpo over de baanbrekende Indiase architect Balkrishna Doshi, die nog tot in november loopt.

Mijnverleden

Centraal in dat alles tref je ook een stevige duik in het mijnverleden aan. De twee schachtbokken van de voormalige steenkoolmijn, die hoge constructies die destijds de mijnlift lieten zakken, blijven bijvoorbeeld de ankerpunten van de opgewaardeerde site. Vanuit een van de centrale bouwsels kunnen bezoekers ook op een tocht door een aantal van de oude mijntunnels vertrekken, en wie zich helemaal wil onderdompelen in het leven van de kompels kan ook een Virtual Reality-bezoekje brengen aan de mijn zoals die in de jaren ‘50 van vorige eeuw werd ontgonnen.

(Multi)cultuur genieten

Ook een hele belevenis is een dwaaltocht door het uit een kilometer aan stalen gangen bestaande labyrint dat kunstenaar Gijs Van Vaerenbergh hier in 2015 liet neerzetten voor het tienjarige bestaan van C-mine. Er zijn horecazaken op C-mine, maar op een steenworp van de site beleef je ook tal van culinaire avonturen in de Vennestraat, de kosmopolitische slagader van Genk, met restaurants, cafés en gespecialiseerde winkels die specialiteiten aanbieden vanuit de gemeenschap van de vele verschillende nationaliteiten die in Genk wonen.

En als je culturele honger daarna nog niet is gestild, kun je na een minuut of twintig met de bus ook naar een andere voormalige mijnsite: die van Zwartberg, waar kunstenaar Koen Vanmechelen met zijn Labiomista een evoluerend kunstwerk heeft neergezet in de buitenlucht, met beeldhouwwerken die thema’s als identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit uitdragen. C-mine ligt op een dik half uur wandelen van het station van Genk, een kwartier fietsen of een kwartier met de bus.

Met z’n tweeën

Voor dit soort uitstappen heeft de NMBS het Duo Ticket in het leven geroepen: je krijgt twee tickets voor de prijs van één, makkelijk aan te kopen in de app van de NMBS. Zo kun je met je geliefde, vriend(in) of een van je kinderen op uitstap. Of je biedt de andere persoon een verrassing aan, zoals Jens Vervaerde van Natuurpunt in de videoreportage Bartel de fortengordel leerde kennen.

Geïnspireerd? Probeer dan zeker ook deze vier andere cultuurbestemmingen, die eveneens makkelijk te bereiken zijn met de trein. En op de Hello Belgium-blog van de NMBS kun je altijd terecht voor nog meer leuke reisideeën!

Middelheimmuseum

Tussen het natuurschoon door onverhoeds een beeldhouwwerk van Constant Permeke, Ai Weiwei, Auguste Rodin of Panamarenko aantreffen: dat kan alleen maar tijdens een wandeling in het Antwerpse Middelheimmuseum. De bedoeling van dit openluchtmuseum is om kunst zo toegankelijk mogelijk te maken. De toegang is bijvoorbeeld volledig gratis. Geregeld zijn er ook tentoonstellingen en performances die het cachet van de permanente collectie nog wat verhogen. Je bereikt het Middelheimmuseum het makkelijkst vanuit station Antwerpen-Berchem, van waaruit het nog een klein half uur via andere vervoersmiddelen is.

Street art in Oostende

Sommige kustgemeenten proberen iets méér te bieden dan alleen maar hun strand. Oostende is daar een van: op en achter de dijk valt er heel wat kunst te beleven in de koningin der badsteden. Met de befaamde containerconstructie van Arne Quinze op de wandeldijk, bijvoorbeeld. En dieper in de stad tref je ieder jaar nieuwe street art-kunst aan, die op tientallen gevels is neergekladderd voor het quasi-jaarlijkse Crystal Ship-festival. Wandelingen en fietstochten langs die vaak beklijvende muurschilderingen starten bij voorkeur vanaf het Monacoplein, op een kwartier wandelen van het treinstation.

Industriële genietingen in Le Grand-Hornu

Op een korte wandel- of fietsafstand van treinstation Quaregnon, niet heel ver van Bergen, tref je nog een andere voormalige steenkoolmijn aan die een nieuwe bestemming heeft gekregen. Al wil Le Grand-Hornu vooral ons industriële erfgoed in de verf zetten. Deze kathedraal gewijd aan de industrie, in de vroege negentiende eeuw opgetrokken in een monumentale neoclassicistische stijl, huisvest vandaag binnen en buiten expo’s in design en toegepaste kunst, en in een van de gebouwen is er ook een museum voor hedendaagse kunst gevestigd, met zo’n 300 werken van 150 Belgische en buitenlandse kunstenaars.

Beelden spotten in Lissewege

Met zijn overwegend witte huizen kan het West-Vlaamse dorpje Lissewege, 2.400 zielen groot, op zich al meteen op de sympathie van haar bezoekers rekenen. En dat is dan nog zonder de jaarlijkse Beeldenroute gerekend. Tot half september kun je er nog terecht om er 120 op straat en in de omgeving tentoongestelde beeldhouwwerken van 97 verschillende kunstenaars te gaan aanschouwen. Bovendien heeft Lissewege zijn eigen station, dus als je de trein neemt, ben je zo goed als meteen na je afstap van de kunst aan het genieten.

Boek een voordelig Duo Ticket op de site of de app van de NMBS, en je zit zo met zijn tweeën in het groen. (Deze actie is niet meer geldig)