Als je de luxe van een volledig ingerichte keuken gewoon bent, is het even wennen om tijdens het kamperen eten te maken op één kookpitje of zelfs een authentiek houtvuur. Maar geen nood: eens je de kneepjes van het campingkoken onder de knie hebt, schud je probleemloos de meest culinaire pareltjes uit je mouw. Deze tien campingrecepten doen alvast watertanden … Happy campers verzekerd!
ONTBIJT: Spek met eieren in een papieren zak
Na een verkwikkende nacht in je tentje schreeuwt je lichaam om een stevig ontbijt, maar bij het uitladen van je rugzak blijkt dat je je kookpot vergeten bent … Bummer. Gelukkig had je wel de tegenwoordigheid van geest om een doos eieren, een paar sneden spek en een papieren zak mee te nemen.
Zo ga je te werk: bedek de bodem van de zak met plakjes spek, breek er enkele eieren overheen, rol de zak dicht en prik hem op een stok boven je kampvuur. Easy peasy!
LUNCH: Mexicaanse salade in een geroosterd pitabroodje
Ben je een lichtgewichtfanaat? Dan is de kans groot dat je die uitgebreide set kampeerservies thuis hebt gelaten. Goed zo! Borden zijn toch zwaar overschat. Trouwens, als je al je ingrediënten netjes in een pitabroodje kiepert, is de kans op morsen bijzonder klein.
Zo ga je te werk: snij de pitabroodjes bovenaan open en rooster ze in een pan. Vul met zwarte bonen, zoete maïs, blokjes tomaat en avocado, gemalen kaas, limoensap, cayennepeper en knoflook voor de Mexicaanse touch.
VIERUURTJE: Croque monsieur-brood op de barbecue
Je hebt zo van die dagen dat de zon én de barbecue overuren draaien. Is het nog te vroeg voor het avondmaal, maar heb je toch al een hongertje? Maak dan nuttig gebruik van je lunchrestjes en de nog nasmeulende kolen onder de grill, en nodig je campingburen uit voor een knapperige snack.
Zo ga je te werk: maak inkepingen in een lang, wit brood en vul de openingen met sneetjes kaas en ham. Rol het brood in aluminiumfolie en laat langzaam garen in de hete kolen.
AVONDMAAL: Macaroni met ham en kaas in één pan
Als je na een dag stappen door de regen, op modderige paadjes en door kniehoge riviertjes eindelijk op je kampeerplek aankomt, wil je het liefst zo weinig mogelijk tijd verliezen met koken. Dan wil je gewoon comfortfood: hier, nu en véél. Niets dat een gerecht met veel kaas niet kan oplossen, nietwaar?
Zo ga je te werk: breng de melk samen met de macaroni aan de kook en laat langzaam gaar worden. Het zetmeel uit de pasta doet de melk indikken tot een saus. Voeg gemalen kaas, reepjes ham, zout en peper toe, en klaar!
DESSERT: Brownies in een sinaasappel
Geef toe, na een overdadige maaltijd smaakt er toch niks zo lekker als chocolade? Liefst warm, smeuïg en in de vorm van een cakeje. En voor wie zich zorgen maakt om het hoge caloriegehalte van dit copieuze dessert: je krijgt er gratis een bom vitamine C bovenop!
Zo ga je te werk: snij het hoedje van een sinaasappel en lepel het vruchtvlees eruit – niet weggooien, maar opeten die handel! Vul met kant-en-klaar browniedeeg, zet het hoedje er weer op en verpak stevig in aluminiumfolie. Laat garen in de hete kolen en geniet van je creatie.
LATENIGHT SNACK: Popcornpakketjes boven het kampvuur
Blijf je ’s avonds nog wat nagenieten van een zalige dag in de buitenlucht? Dan gaat er niets boven een goed gestemde gitaar en een hartig knabbeltje om je cowboyverhalen bij het kampvuur wat extra kracht bij te zetten.
Zo ga je te werk: leg een handje maïskorrels in het midden van een vel aluminiumfolie, giet er wat olie bij en vouw dicht tot een luchtig pakketje. Bind dicht met een eindje touw, hang aan een stok boven het vuur en … let it pop!