Winterpret10 onvergetelijke, winterse belevenissen waar je geen ski’s voor nodig hebt

10 onvergetelijke, winterse belevenissen waar je geen ski’s voor nodig hebt

Wie ‘wintervakantie’ zegt, zegt ‘skiën’. Toch hoef je niet op de latten te staan om de wintermaanden in al hun glorie te beleven. Ook achter op een husky-slee, in een ijshotel of midden in een vurige processie woekert de winter volop. Deze tien winterse belevenissen moet je ervaren!

  • Ga huskysleeën in Noorwegen

Niets schreeuwt meer ‘avontuur´ dan met een hondenslee door de sneeuwvlaktes razen. In het noorden van Noorwegen kan je op tal van plekken met husky’s de natuur intrekken en zo de ongerepte vlaktes en wouden op een unieke manier verkennen. Beginnen doe je in Tromsø: een Walhalla voor zowel beginnende als ervaren huskysleeërs.

  • Spot walvissen in IJsland

IJsland trekt vooral tijdens de zomer veel toeristen. Toch is ook een winterse trip de moeite waard. Wie er tijdens de koude maanden een bezoek plant, moet zeker een walvissafari boeken. Rond het Snæfellsnes-schiereiland kan je er heel de winter lang machtige mastodonten spotten. Scheep in in de haven van Grundarfjörður en trotseer de woeste wateren.

  • Slaap in het ijshotel in Zweden

Wie niet snel last heeft van wintertenen, kan de nacht doorbrengen in een ijshotel. Het oudste is het ICEHOTEL in Zweden. Deze immense ijssculptuur wordt jaarlijks (deels) heropgebouwd en bestaat uit weinig meer dan bevroren water. Trek een dikke pyjama aan en nestel je onder het dikke dekbed in je ijzig blauwe kamer. Deze nacht vergeet je nooit meer!

  • Bezoek de Sami in Lapland

De Sami zijn één van de laatste inheemse volkeren in Europa en één van de weinige gemeenschappen die het hoge Noorden bevolken. Bezoek één van hun dorpen – zoals het fantastische Jokkmokk – en ontdek hun kleurrijke cultuur, unieke taal en warme persoonlijkheid. Hoewel de meeste Sami tegenwoordig in stenen huizen met centrale verwarming leven, is hun cultuur en eigenheid nog steeds springlevend.

  • Vier Kurentovanje in Slovenië

Stel je voor: een parade vol Samson-achtige reuzen die in de barre winterkou door de straten paraderen. Dat is het Sloveense Kurentovanje-festival. Dit absurde carnaval duurt 11 dagen (eerstvolgende editie van 11 tot en met 21 februari), maar de pluizige parade vindt alleen op de laatste dag plaats. Wie erbij wil zijn, is welkom in de stad Ptuj. Neem wel oordoppen mee want tijdens de optocht wordt er luid gebruld om de winter te verjagen.

  • Beleef Up Helly Aa in Schotland

Up Helly Aa is Schots voor ‘heilige dag’. Toch oogt het evenement eerder als een tafereel uit de hel. Tijdens deze traditionele optocht lopen de aanwezigen met fakkels door de straten, op weg naar hun eindbestemming: een vikingsboot die ze in vlammen doen opgaan. In tal van Schotse steden vind je kleinere optochten, maar de meest indrukwekkende parade passeert door de straten van Lerwick. Hier vormen duizenden fakkels een hartverwarmende vuurzee. Afspraak in Lerwick op 31 januari!

  • Scheur door de sneeuw in Zwitserland

Geen zin om zelf door de koude sneeuw te ploeteren? Geniet dan vanuit de warme cocon van de Glacier Express! Deze prachtige trein doorploegt de mooiste sneeuwlandschappen van Zwitserland en is zo één van de mooiste treinritten ter wereld. Trek een week lang van dorp naar dorp in Zwitserland of pendel mee van Andermatt naar Chur – de mooiste etappe van de hele reis.

  • Zweef boven een besneeuwd Cappadocië

Turkije is geen typische winterbestemming, maar toch wordt het er her en der behoorlijk koud. Zo wordt het populaire Cappadocië ’s winters bedekt onder een idyllisch sneeuwtapijt. Stijg op in een luchtballon en zweef over de besneeuwde rotsen. Een meer rustgevende wintertrip kunnen we ons niet bedenken.

  • Bezoek de Kerstman in Finland

Wil je een pop? Een boek? Een puzzel? Denk er goed over na voor je naar Rovaniemi trekt want daar kom je oog in oog te staan met de kerstman himself. De vrolijke kindervriend runt er een dorp waarin hij samen met zijn helpers de feestdagen voorbereidt. Een audiëntie met de man in kwestie is een must en ook een bezoekje aan Rudolph en zijn vrienden mag niet ontbreken.

  1. Ervaar het Noorderlicht op Spitsbergen

Het is een cliché, maar het Noorderlicht is de mooiste show op aarde. De kleurrijke golven kan je enkel spotten binnen de noordpoolcirkel en laten niemand onberoerd. Wij trekken naar Spitsbergen – één van ’s werelds meest noordelijke eilanden om er het spektakel te aanschouwen. Als de weergoden (en misschien ook de Noorse goden) je goedgezind zijn, zie je er de Aurora Borealis in al haar glorie.